Thursday, March 7, 2013

Terkini Kes Lahad Datu! Genjatan Senjata Di Tolak Malaysia!!

malaysia tolak genjatan senjata kesultanan sulu

Terkini Lahad Datu! Malaysia Tolak Genjatan Senjata!! | Baru tadi Sultan Sulu, Jamalul Kiram III mengumumkan bersetuju untuk "Letak Senjata". Namun dikhabarkan pihak Keselamatan Malaysia telah menolak "genjatan senjata" tersebut kerana Malaysia bukan berada dalam situasi berperang dengan penceroboh dari sulu. Pasukan Keselamatan kita hanya mempertahankan kedaulatan Negara Malaysia!

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menegaskan tawaran gencatan senjata pengganas Sulu tidak diterima kerajaan Malaysia kecuali semua mereka menyerah diri tanpa syarat.

"Jangan percaya dengan tawaran gencatan senjata oleh Jamalul Kiram. Demi kepentingan rakyat Sabah dan seluruh rakyat Malaysia, hapuskan dulu semua militan," - Dalam tweet terbaru beliau!


Dalam pada itu, Berbagai pihak mendakwa bahawa gencatan senjata penceroboh tajaan Jamalulul Kiram III hanya helah dan tipu muslihat, kumpulan itu, untuk menyusun strategi menyerang balas pasukan keselamatan negara.

Kiram dilaporkan terpukul, kerana tidak dapat menghubungi adiknya Agbimuddin, kononnya berada di Kg Tanduo sejak 12 Febrauari, selepas serangan pasukann keselamatan negara berskala besar pada Selasa.

Walaupun, Ops Daulat mengorbanan lapan nyawa perwira negara dan mencederakan tiga yang lain, pihak penceroboh mengalami kemalangan jiwa yang ramai, meskipun setakat ini 13 penceroboh disahkan maut.

Penceroboh yang diketuai Agbimuddin Kiram adik kepada Jamalul Kiram, menceroboh Kg Tanduo, Felda Sahabat, Tungku lahad Datu sebulan lalu.

Kenapa Malaysia menolak tawaran gencatan senjata? Kerana Malaysia bukan berada dalam situasi berperang dengan pengganas sulu. Pasukan Keselamatan kita hanya mempertahankan kedaulatan Negara Malaysia!

No comments:

Post a Comment