Thursday, March 14, 2013

Tahukah Anda Lemak Buaya Akan Digantikan Dengan Petrol Tak Lama Lagi?


Tahukah Anda Lemak Buaya Akan Digantikan Dengan Petrol Tak Lama Lagi? | Setiap tahun, kira-kira 15 juta paun lemak buaya dibuang ke dalam tapak pelupusan sebagai hasil sampingan pemprosesan daging buaya. Rupa-rupanya, lemak buaya adalah calon utama untuk biodiesel haiwan yang diperolehi, menurut penyelidik di Louisiana.

Kekurangan makanan di seluruh dunia telah menyebabkan kebuluran yang meluas tahun ini, terutamanya di Afrika, yang menimbulkan beberapa soalan tentang keberkesanan (dan keadilan) menggunakan tanaman makanan seperti jagung dan kacang soya untuk membuat bahan api bio.

Sisa makanan adalah satu alternatif yang baik, dan kita telah melihat banyak projek yang menggunakan minyak goreng restoran repurposed sebagai biodiesel, misalnya. Tetapi ini hampir tidak memenuhi keperluan diesel negara pada tahun 2008 saja pun. Lemak haiwan yang diberikan dapat menambah sisa makanan, tetapi beberapa lemak haiwan tidak sangat sesuai untuk pengeluaran biofuel.

Penyelidik di Universiti Louisiana telah cuba untuk menentukan sama ada buaya boleh menjadi sumber yang lebih baik. Srividya Ayalasomayajula, Ramalingam Subramaniam dan rakan-rakan mereka tahu lemak buaya mempunyai kandungan lipid tinggi, yang boleh menjadi calon biodiesel yang mantap. 

Untuk menguji hipotesis ini, saintis memperolehi beberapa sampel buaya beku dari pengeluar daging, dan ketuhar gelombang mikro membuat lemak. Mereka juga menggunakan pelarut kimia.

Ketua penyelidik, Rakesh Bajpai, dari American Chemcial Society berkata: "Terdapat kebimbangan bahawa menggunakan kacang soya dan lain-lain tanaman makanan untuk menghasilkan bahan bakar biodiesel akan menaikkan harga makanan.

"Kebanyakan dari 700 juta gelen biodiesel yang dihasilkan di Amerika Syarikat datang dari minyak kacang soya."

Kajian ini diterbitkan dalam Industrial & Engineering Chemistry Research.

No comments:

Post a Comment