Wednesday, March 27, 2013

Hukuman Mati Terhadap Pembantu Pengganas Sulu Di Lahad Datu


Hukuman Mati Menanti Pembantu Pengganas Sulu Di Lahad Datu | LAHAD DATU: Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar menyatakan terdapat beberapa individu dari Semporna dan Sandakan didapati mengirimkan wang ke Jolo bagi membantu aktiviti pengganas.

Beliau mengingatkan bahawa perbuatan tersebut adalah satu bentuk pengkhianatan kepada negara dan pihak polis sedang memantau kegiatan berkenaan. Pihak polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap individu berkenaan.

"Ini merupakan satu kesalahan berat dan perbuatan tersebut bertujuan membantu pengganas," ulas Khalid.

Mereka yang ditahan akan didakwa di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) dan jika mereka didapati bersalah akan berdepan hukuman penjara seumur hidup atau hukuman mati mandatori.

Justeru Khalid meminta individu berkenaan agar tidak meneruskan perbuatan menghantar wang atau memberi bantuan kepada pengganas dengan serta merta.

Mengulas mengenai perkembangan terkini Operasi Daulat yang kini memasuki hari ke-21, Timbalan Ketua Polis itu memberitahu seramai 429 orang telah ditahan, 116 daripada tahanan didakwa di bawah Sosma manakala 42 orang telah dibebaskan.

No comments:

Post a Comment