Wednesday, March 27, 2013

Eee Yerkk! [Video] Tahukah Anda Apakah Bahan Utama Untuk Membuat Daging Burger Ini?


Eee Yerkk! [Video] Tahukah Anda Apakah Bahan Utama Untuk Membuat Daging Burger Ini? | Nampak macam best je daging burger dalam gambar tu kan? Tapi sanggupkah anda memakan daging burger yang sebenarnya dibuat dari 'najis manusia' itu?

Seorang saintis Jepun telah mencipta 'daging' burger yang diperbuat daripada najis manusia. Boleh dipanggil dengan nama 'Burger tahik'.

Mitsuyuki Ikeda, penyelidik dari Makmal Okayama, tampil dengan pendekatan baru selepas Tokyo Sewage (Kumbahan Tokyo) memintanya untuk mencipta sesuatu dengan menggunakan sisa buangan bandar tersebut.

Encik Ikeda mendapati bahawa najis yang memenuhi sistem penuh sesak dengan protein kerana semua bakteria.

Pasukan penyelidikannya yang mengekstrakkan protein untuk membuat stik buatan, yang bertukar menjadi warna merah dengan pewarna makanan dan berperisa soya.

Dalam video YouTube baru-baru ini beliau menjelaskan: "Kami menambah reaksi penambah dan memasukkannya ke dalam bahan letupan bagi menghasilkan daging buatan."

Ia terdiri daripada 63 peratus protein, 25 peratus karbohidrat, tiga peratus lipid dan sembilan peratus mineral.

'Daging' ini kini 10 hingga 20 kali lebih mahal dari burger daging lembu purata anda disebabkan kos penyelidikannya, namun Profesor Ikeda berharap untuk merendahkan harganya nanti.

No comments:

Post a Comment